Zaterdag 9 januari - Reisverslag uit Kampala, Oeganda van Anneloes Besijn - WaarBenJij.nu Zaterdag 9 januari - Reisverslag uit Kampala, Oeganda van Anneloes Besijn - WaarBenJij.nu

Zaterdag 9 januari

Door: Anneloes

Blijf op de hoogte en volg Anneloes

09 Januari 2010 | Oeganda, Kampala

Inmiddels ben ik bijna een week in Uganda.. Ik ben ontzettend onder de indruk van het land. Het is beeldschoon en tegelijkertijd is er zo vreselijk veel armoede.. Je kan het ene moment in de natuur rijden en helemaal overdonderd worden van de hoeveelheid prachtige grote bomen en bijzondere vogelsoorten, het volgende moment rij je door de sloppenwijken en zie je onvoorstelbaar veel armoede..

Het is wel erg moeilijk om te zien. Ik merk dat ik veel moeite heb met het bevatten van het feit dat dit de realiteit is voor deze mensen. Ik ga 's avonds weer terug naar mijn kamp waar ik een bord warm eten heb, een douche en een bed met niet te vergeten een klamboe boven mijn hoofd. Deze mensen hebben een houten hutje en that's it! Ik heb letterlijk lege huisjes gezien waar ik dan wel een klein kindje vrolijk in zag rondrennen. Spelend met niets..

Het doet me wel pijn om dit allemaal te zien, maar het doet me ook beseffen dat het ontzettend belangrijk is dat er iets gebeurd. Ik ben blij dat ik nu die mogelijkheid heb!

Woensdag heb ik het hoofdkantoor van de politie in Kampala bezocht. We hebben daar gesprekken gevoerd met verschillende afdelingen, namelijk de verkeerspolitie, de criminal inverstigation department en de ICT afdeling van het bureau. Het niveau van kennis over ICT is heel erg verschillend hier. Sommige mensen gebruiken al wel een computer, maar anderen kunnen nog geheel niet overweg met ICT. Iedereen is wel erg enthousiast over het project. Ze zien nu al het belang in van ICT en geven ook aan dat hun werkzaamheden makkelijker, sneller en efficiënter kunnen worden door het gebruik van een computer.

Het was heel leuk om te zien hoe ze hier te werk gaan op het politiebureau. Mensen keken ons wel heel vreemd aan. Ineens een groepje 'Mzungo' (blanke) op het bankje in de wachtkamer.. Ik dacht, misschien denken die mensen wel dat we iets gedaan hebben en opgepakt zijn ofzo.. Mensen fluisterden echt naar elkaar. Dat zie je heel veel hier. Best een rare ervaring.

Na onze interviews hebben we met de groep vergaderd over de inhoud van de workshop. Ik heb een paar weken geleden in Nederland al een stuk van de workshop uitgewerkt dat we konden gebruiken wanneer er nog nauwelijks ICT kennis aanwezig was bij de groep. Waarschijnlijk gaan we dit stuk dus wel gebruiken :) Het gaat daarbij dus echt om de basisbeginselen van computergebruik.

Verder hebben we vooral veel oefeningen ingebracht in de workshop zodat ze zelf aan de slag kunnen. We denken dat door het zelf te doen, ze het het snelst zullen leren.

Ik heb erg veel zin in de workshop die ik in Kitgum ga geven. Morgen vertekken we om 06:00 's ochtends. Het is 10 uur rijden dus dat wordt een lange zit. Zal wel een zware reis zijn, maar wel heel gaaf denk ik want zo zie je wel ontzettend veel van het land!

Hier is de gevoelstemp in de zon ongeveer 36 graden. In Kitgum is dat 40-45 graden omdat het in het Noorden ligt waar je meer richting Sahara klimaat gaat. Ik blijf smeren met factor 30 en liters water drinken, maar je blijft verbranden en dorst houden hier :)

Afgelopen week wilde ik met een groep klasgenoten wat boodschappen doen op de markt. We hadden de taxichauffeur gevraagd ons af te zetten bij de markt, niet wetende dat hij ons bij een plaatselijke markt bracht waar de mensen het niet echt onwijs leuk vonden dat wij er waren. We waren met 8 mensen en we zijn zo snel mogelijk weer weggegaan. Het was gewoon heel naar op die plek. je werd ontzettend bekeken, en niet echt op een fijne manier.

De paadjes waar we doorheen liepen waren heel smal en het stonk er vreselijk. Op een pleintje lag een grote vuilnisbelt met allemaal rottende groente- en fruitresten. Daar zaten mensen op en haalden er dingen uit.. Het was heel naar om te zien. Je werd er echt even met je neus op de feiten gedrukt.

Hoewel we ons er niet veilig voelden, ben ik wel blij dat ik er geweest ben. Je kan immers wel doen of het er niet is, maar dat zou niet echt realistisch zijn..

Ik heb vandaag een aantal foto's geplaatst in mijn dagboek! Ze staan bij het verslag van dinsdag. Volgens mij komt er geen melding in jullie mail als ik foto's plaats, dus dat moet je maar even in de gaten houden :) Ik heb ook al een aantal filmpjes gemaakt, maar die kan ik volgens mij niet op de site plaatsen. Dat houden jullie dus tegoed voor als ik weer terug ben!!

Ik hoorde van het thuisfront dat het winterweer maar doorgaat in NL! Ik kan het me echt niet meer voorstellen.. Veel sterkte gewenst :)

Tot de volgende keer!

veel liefs, Anneloes

• 09 Januari 2010 - 09:53

Els:

Heb je net een uitgebreide mail gestuurd en wil net afsluiten, krijg ik weer zo'n mooi sfeerverslag
    Ik heb de foto's gezien en ze maken je verhalen nog indringender. Op die ene foto kan je goed zien dat 'witte' mensen ongebruikelijk zijn in het straatbeeld. Zo te zien staan in de verte in groepje van je collega's en alle mensen in de straat kijken die kant op....

dikke kus

• 09 Januari 2010 - 12:28

Astrid:

Hey Loes,

Ik ben net terug uit Oostenrijk en zit al je reisverhalen van afgelopen week te lezen: dat is wel even een verschil zeg!
    Kan me goed voorstellen dat het cultuurverschil en vooral het verschil in rijkdom/armoede af en toe moeilijk te bevatten is.
    Succes met de workshops geven, ze zullen in ieder geval veel aan jullie uitleg hebben,
    xx As

• 09 Januari 2010 - 12:31

Dineke:

Lieve Loes,al veel belevenissen in zo'n korte tijd,laat het je niet te veel worden je kunt nou eenmaal niet de last van de hele wereld op je schouders dragen.
    Geniet van de natuur en de warmte en van het werk dat je daar doet.
    We leven met je mee in het koude kikkerlandje.
    Dikke knuffel ook van Kees.

• 09 Januari 2010 - 12:40

Llanah:

Leuk dat er met jouw deel vd workshop wss aan de slag wordt gegaan :D Ook leuk al die foto's weer, nu komen er wat meer plaatjes bij de verhaaltjes haha en dat ziekenhuis is wel ff wat anders...veel succes met de reis naar Kitgum!! en succes daar!!

• 09 Januari 2010 - 13:17

Hans En Hanny:

Dag Anneloes,

Wat een indrukwekkend verslag. Wij kennen een Oegandese vluchteling en nu ik jouw verslag lees begrijp ik des te meer dat hij al tien jaar probeert een verblijfsvergunning te krijgen. Blijkbaar is 10 jaar als vluchteling leven in opvangcentra beter dan in je eigen land een bestaan opbouwen. Jouw verslag laat me nog een keer beseffen hoe enorm rijk we het hier hebben.
    Het is hier echt winter, maar wel heel vrolijk in de tuin met vogels en reeën die alle struiken kaal vreten. OOk hier dus veel te fotograferen. Je verslagen heb ik uitgeprint voor mijn zus, die veel contact heeft met de vluchteling. Wij kunnen ons hier geen voorstelling maken en met jouw verslag krijgen we iets inzicht, hoewel dit minimaal is als je in een verwarmde kamer zit.

Goede reis en veel succes met je workshop.
    We blijven je volgen, een hartelijke groet van Hans en Hanny

• 10 Januari 2010 - 20:07

Annelien:

Hoi lieve Loewie!

Wauw, vergeleken hierbij was het ziekenhuis op Lesbos een luxueuze, sjieke oase van hygiene en medisch hoogstaande apparatuur! ;)

Dikke X
    jezus